Dr. Vercz Tamás: Hittel és szerelemmel lehet ezt csinálni

Dr. Vercz Tamás: Hittel és szerelemmel lehet ezt csinálni

Dr. Vercz Tamás Soltvadkerten született, Kecskeméten járt a Református Gimnáziumban, majd a Szegedi Tudományegyetemen először bölcsész, majd jogi diplomát is szerzett. Az élet úgy alakította sorsát, hogy visszatért Kecskemétre, majd újraindította a városban korábban megszűnt futsalt és ma már a Nemzeti Bajnokság első osztályában játszik a csapata. Egy valódi, önzetlen sportmecénás, aki szerint csak hittel és szerelemmel lehet vezetni egy olyan sportágban egy klubot, amely már kinőt a gyerekcipőből és egyre magasabbra tör.
– Én egy soltvadkerti gyerek vagyok, ott születtem, ott nőttem fel, ott jártam ki az általános iskolát. Családomra büszke vagyok, mindkét szülői ágon sváb felmenőim vannak. A nagymamám még tudott svábul. A Soltvadkert megyei első osztályú csapatában játszottam egészen addig, amíg nem kerültem válaszút elé: tanulás vagy foci.
– Mi döntötte el, hogy melyik irányba indulsz?
– Református sváb nagymamám azt szerette volna, hogy lelkész legyek. A rendszerváltás után indult meg Kecskeméten a Református Gimnázium, ahova felvettek és négy évig ott tanultam. A gimi alatt hazajártam focizgatni, de mivel a tanulásban jó eredményeim voltak, apu azt mondta: irány a Szegedi Tudományegyetem.
– Mikor jött az a gondolat, hogy kellene valamit a sport területén is csinálni?
– Volt egy amatőr csapat, amelyikben még focizgattam Kecskeméten a városi bajnokságban. Három-négy évig játszottunk egy jó kis társasággal együtt, amikor a jelenlegi futsal csapatban játszó Móra Viktor felvetette, hogy valamit komolyabban kellene csinálni, mert unjuk már ezt a városi bajnokságot. Egy futsal csapatot indítottunk el az amatőr országos bajnokságban. Akkor még két liga volt és a másodikban elindultunk.
– Hogyan léptetek tovább, hiszen a mai csapat már nem amatőr szinten játszik?
– Én alapvetően maximalista embernek tartom magamat. Nem elég a száz százalék, ha kell legyen százhúsz százalék. Az első évben barátilag működött ez a dolog. Láttuk, hogy van is eredménye, de legyen több edzés, legyen egy kicsit magasabb szinten ez az egész. Próbáltunk szisztematikusan játékosokat gyűjteni, ne csak a baráti társaságból. Mindig egy picit fejlődtünk. Odáig jutottunk öt év alatt, hogy ma már egy első osztályú klubról beszélhetünk, amelynek a játékosállománya 90 százalékban profi játékosokkal, profi szakmai stábbal működik.
– A futsal egy kiváló sportág. Mint kispályás labdarúgás, szerintem egyre nagyobb teret fog majd az országban elérni, különösen, ha a televízió is több mérkőzést közvetít majd. Már megvolt az első tévés mérkőzésünk.
– Megjelentek a külföldi játékosok. Nincs elég magyar fiatal, aki a futsalt választaná sportágául?
– Nincs. A futsal társadalom egy nagyon zárt közeg. A futsal legfontosabb ismérve, hogy általában azok választják nagyrészt, akik vagy a nagypályán nem értek el eredményt és mintegy kifutó lehetőség megjelenik neki a kispálya. A játékosok másik része az, akik tényleg profi szinten próbálják ezt a sportágat űzni.
– Klubod, a Scoregoal Futsal Kecskemét több ificsapatot is működtet, nem is eredménytelenül. lesz utánpótlás?
– Tudatosan próbáljuk felépíteni az utánpótlást, mert csak idegenlégiósokkal semmilyen szempontból nem éri meg, nem találok benne fantáziát, mert előbb-utóbb az nem kecskeméti csapat lesz, nem magyar csapat lesz. Jelenleg is hárman jöttek a kecskeméti labdarúgó akadémiáról hozzánk, ott tanulták az alapokat és megpróbáljuk őket beépíteni. Ezek 18-19 éves fiatalok.
– Mi a rövidtávú és a hosszú távú célod a futsalban?
– Én úgy látom, hogy ráléptünk egy olyan lépcsőfokra, amely elvezethet oda, hogy 2-3 éven belül egy dobogós helyet is elérhet a csapat az NB I-ben. Óriási dolog lenne, ha sikerülne egy bajnoki érmet begyűjteni a csapatnak. Hosszú távú cél az, hogy legyen egy saját otthonunk, épüljön fel a Katonában a sportcsarnok. ha lesz saját otthonunk, akkor ezt a 60 fős utánpótlást minél jobban szélesíteni és elérni azt, hogy akár kétszáz gyerek is tudjon futsalozni és egy vidéki futsal fellegvárat létrehozni Kecskeméten.

Kategória: Labdarúgás