Már komoly hagyománya van a szabadszállási Strázsa túrának

Már komoly hagyománya van a szabadszállási Strázsa túrának

A szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub kezdeményezte az izsáki Kolon-tóig tartó, már kiépített sárga jelzésű túraútvonal bővítését. 2014 tavaszára készült el az Izsáktól Kunadacsig tartó negyven kilométeres útvonalszakasz, melynek ünnepélyes átadása alkalmából szervezték meg az első Strázsa Honvéd Teljesítménytúrát is.
A Honvéd Nyugdíjas Klub azóta minden évben megszervezi a programokat és a túrázás népszerűsítése érdekében születtek meg évszakos túráik, a nyári, az őszi és a téli strázsa túra is, melyek egyre népszerűbbekké váltak.
Az évente megrendezésre kerülő teljesítménytúra és a másik három túra a Felső Kiskunság gyönyörű buckás-fenyveseibe és szikes-turjános területeire. Az elmúlt években több ezer túrázó vett részt rendezvényeiken és örvendetes, hogy a létszám folyamatosan gyarapszik. Különösen azért kedveltek a túrázók körében, mivel ezek nem vezetett túrák, az útvonalak előre kijelölésre kerülnek és az indulók a kapott vázlat alapján teljesítik a választott távot.
A Honvéd Nyugdíjas Klubnak alaprendeltetés szerinti céljai közé tartozik a sport és turisztikai tevékenység művelése mellett a hagyományápolás is.
A túraútvonalak érintik Szabadszállás idegenforgalmi, turisztikai nevezetességeit és látnivalóit is. Így a túrázók megnézhetik Bács-Kiskun megye egyetlen József Attila emlékhelyét a Dörmögő-házat is, és a település katonai múltját bemutató Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjteményt is.
A járványhelyzet miatt a 2020 őszére meghirdetett túra elmaradt. A szervezők bíznak abban, hogy ebben az évben már meg tudják tartani a Strázsa körtúrát.

Kategória: Túra
Cimkék: Szabadszállás