Gyalogtúrák a Felső-Kiskunságban

Gyalogtúrák a Felső-Kiskunságban

Az alföldi rónaságba üdítő gyöngyszemként ékelődik a Felső- Kiskunság változatos, erdős, homokbuckás, turjános, szikes-tavas, az áttelelő és átvonuló madaraknak és a fajtagazdag emlős vadállománynak is otthont adó, helyi nevezetességekben is bővelkedő vidéke.

Az ide látogató vendégek tekintetéből a kíváncsi meglepetés olvasható le, amikor a Kiskőröstől Kerekegyháza határáig kiépített sárga jelzésű túraútvonalon vagy a szabadszállási helyi védettségű Strázsa-hegy környéki változatos domborzatú és gyönyörű növényzettel borított közel 10 kilométeres körtúra útvonalon barangolnak. A körtúrát az Erdei-pihenőnél érdemes kezdeni – ahol parkolási, sátorozási lehetőség, valamint ivóvíz is biztosított – és a Látó-hegy, Lófogó-hegy, Barátok-hegy érintésével jut vissza a rajthelyre a túrázó.
A Felső-kiskunsági erdők és a turjános a kijelölt útvonalakon és a Kiskunsági Nemzeti Park által kiépített tanösvények érintésével önállóan is látogathatók, de a szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub Strázsa Túraegyesülete évente négy alkalommal szervezett túrán is várja a túrázókat. Minden évben áprilisban kerül megrendezésre a Strázsa Honvéd teljesítménytúra, majd júniusban a Nyári-, szeptemberben az Őszi- és decemberben (karácsony és újév között) a Téli- (bejgli égető) túra. A kijelölt, változó távú (3-6-10-15-25-35-45-55 km-es) útvonalak felfűzik a valamikor katonák által használt területeket (harckocsiút, gép- és harcjármű- vezetési pálya, lőtér), de bemutatja az ide látogatóknak a József Attila gyermekélményeit őrző Dörmögő-házat, a Kunadacsi Öregtemetőt a Geréby család síremlékével, a szépen felújított Geréby kúriát és a Kunadacsi Horgászcentrumot is.
Valamennyi túratáv érinti a Felső-Kiskunság Ős-Duna által épített homokbuckáit, melyek felszíne rendkívül tagolt, amit helyenként 45 fokos lejtők, szurdokvölgyek tarkítanak. Az üde völgyekben turbolyás akácosok, a száraz buckaoldalakon feketefenyvesek, a buckatetőkön nyárfás-borókások tenyésznek. A gyepszintre a homokpuszták lágyszárú fajai, a homoki csenkesz, a borzas len, a deres fényperje és a báránypirosító jellemző, de előfordul a homokviola és a pusztai kutyatej is. A buckákról szép kilátásban gyönyörködhetnek az ide látogatók.
A kijelölt útvonalak érintik a Szabadszállás város által létesített Bársony István tanösvényt és emlékparkot, de érdemes áttekinteni a Kiskunsági Nemzeti Park által fenntartott Kosbor és Garmada tanösvényeken felállított információs táblákat is, melyek feldolgozzák a Felső-Kiskunság természeti látni- és tudnivalóit. (Fényképezőgép nélkül nem érdemes elindulni.)
Szabadszálláson járva kihagyhatatlan a jelzett útvonal mellett, eredeti állapotában helyreállított Tájház, a Városházán berendezett Helytörténeti Gyűjtemény és (különösen, aki szabadszállási katonaélményekkel rendelkezik) a volt laktanyában berendezett Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjtemény.

Kategória: Túra