A lajosmizsei hagyományőrző íjászok gazdagítják városuk sportéletét

A lajosmizsei hagyományőrző íjászok gazdagítják városuk sportéletét

A Lajosmizsén 2013-ban alakult Jász-Kun Hagyományőrző Íjász Egyesület tagjai rendszeres edzéssel készülnek a versenyekre, bemutatóikkal folyamatosan megjelennek a város sport- és kulturális életében. Az egyesület már az alakulás évében megrendezte az I. Jász–Kun Íjász Kupát, amelyre közel 100 versenyző és családtagjaik jöttek el.
Az egyesület alapítása egészen 2010-ig nyúlik vissza, amikor két felnőtt és egy gyermek úgy döntött, hogy megismerkedik a hagyományos magyar íjjal. Lelkesedésük szinte rögtön átragadt barátaikra, ismerőseikre, így hamarosan baráti körként sorra járták a környék örömíjász versenyeit, fejlesztették tudásukat és egyre jobb eredményeket értek el. A társaság hamar eljutott arra a felismerésre, hogy további előre menetelükhöz egyesületté kell alakulniuk, amely 2013-ban sikerült is.
A tagok között vannak, akik az íjászatot, mint hobbit élik meg, vannak, akik hagyományőrzésként, a magyar nemzeti múlttal ismerkednek meg az íjászaton keresztül, és vannak, akik ezen túl a versenyeken is megmutatják tudásukat.
Az egyesület elnöke Kislőrincz Sándor. Az elmúlt tíz év alatt a lajosmizsei íjászok több száz érmet gyűjtöttek be megyei, regionális és országos versenyeken. Az utóbbi pár évben ezek a sportolók megmérették magukat a nemzetközi versenyeken is, amelyeken szintén kimagaslóan szerepeltek.
– Hegedűs Károly mester íjász 7 Európa bajnoki címmel és 3 Világbajnoki címmel rendelkezik. Országos csúcstartó több kategóriában.
– Koczka László mester íjász többek között a World Nomad Games I. helyezettje, világbajnok.
– Sebestyén Péter mester íjász több országos helyezéssel rendelkezik.
– Lajosmizse ifjai az évek alatt 10 országos helyezéssel öregbítették Lajosmizse Város hírnevét.
A Jász-Kun Hagyományőrző Íjász Egyesület már kétszer elnyerte az Megmérettetés a vándorzászlóért elnevezésű országos íjász versenyt.
Büszkék eredményeikre, de legfőképp arra, hogy ezek az eredmények városuk hagyományait erősítik, utat mutatnak a fiatal generációknak is.

Kategória: Íjászat
Cimkék: Lajosmizse