A tradicionális sportok egyik kiemelkedő ágát képviseli a Nyílegyenes Íjász Club

A tradicionális sportok egyik kiemelkedő ágát képviseli a Nyílegyenes Íjász Club

A sportszervezet 2005-től kezdte meg működését. Céljaik között szerepelt az íjászat, mint sport bevezetése és népszerűsítése. 2014-ben újjáalakultak és egyesületük a Fővárosból Kunszentmiklósra tette át székhelyét. Országosan is egyedülálló módon, két versenypályán tudják foglalkoztatni tagjaikat: fő telephelyükön, Kunszentmiklóson egy 3 és fél hektáros területen, valamint a főváros XX. kerületében lévő parkban.
– Az elmúlt évek igazolják, hogy jó úton jártunk. Mára már országosan és nemzetközileg is elismert kunszentmiklósi íjász sportegyesületté váltunk. Céljaink továbbra is: a rendszeres sportolás, testedzés biztosítása, valamint kihasználva az íjászat stressz- és feszültségoldó hatását, célunk a rekreáció, az egészségmegőrzés és betegségmegelőzés, valamint a mozgássérült sportolók lehetőség szerinti rehabilitációja. Valamint fontos feladatunknak tartjuk az utánpótlásképzést, ahol több mint 500 gyerek számára tudtuk biztosítani a kezdeti lépéseket. Szeretnénk mindenki számára hozzáférhetővé tenni az íjászatot, elméleti és gyakorlati ismereteket terjeszteni, szabadidős tömegsportként, valamint versenysportként működni, megismertetni az érdeklődőkkel az íjászat kultúr,- sport,- és hadtörténeti érdekességeit, lehetőségeinkhez mérten, hozzájárulni a környezetvédelemhez. – mondta el a klub elnöke, Hunyi Tamás.
A klub létszáma évről évre nő, de jelentős sportsikerekkel is gazdagodtak, nem csak egyesületek közötti versenyeken, hanem országos és nemzetközi bajnokságok versenysorozatain is. A célok maradéktalan teljesítése érdekében íjász edzőt és íjász oktatót is alkalmaznak, terem illetve pályabérlés mellett igyekeznek a legkorszerűbb sportinfrastruktúrát, eszköztárat alkalmazni, valamint eredményeikkel az utánpótlást motiválni.
Az elmúlt években rengeteg kiváló eredményt értek el, ebből kiemelkedik a 14 világbajnoki aranyérem (Hunyiné dr. Domokos Emőke 7, Hunyi Tamás 3, Barcsai Nikolett 2, Kónya Kinga 1, Gyetvai Attila 1), 8 ezüstérem, 5 bronzérem két különböző Világszövetség részéről, 10-en felüli Európa bajnoki aranyérem, számtalan ezüst és bronzérem, számtalan országos bajnoki egyéni és csapat arany, ezüst és bronzérmek, országos rekordok, Országos Kupaversenyek (egyedülálló módon immár 5-szörös Vándorzászló Kupa győzelem) elnyerése. 2018-ban 36 nemzet közül csapat világbajnoki címet szereztek, 2019-ben az Országos Csapatbajnokságon ezüstérmet, 2020-ban bronzérmet szereztek.
A szervezet elnöke, Hunyi Tamás mutatta be az egyesület eredményeit, munkásságát: – Az általunk használt területen 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is saját szervezésű és versenyszabályzatát illetően saját szellemi alkotású Országos Bajnoki versenyeket szerveztünk, melyet a Magyar Íjász Szövetség Történelmi Szakága hitelesített és vett fel versenynaptárába. Versenyeinket nagy létszámban látogatják sportolók az ország minden tájáról, valamint külföldről is. 2018-ban kettő, 2019-ben egy Országos Bajnokságot szerveztünk Kunszentmiklóson, melyeken több mint 500 íjászsportoló vett részt az ország minden részéről. Három év, három csapatbajnoki aranyérem. Ráadásul ezt a versenyt 2019. novemberében Bhutánban, a bhutáni király tiszteletére is megrendezték!
Köreinkből került ki 2017-es Év Történelmi Íjászának választott sportolója, Hunyiné dr. Domokos Emőke, háromszoros mesteríjász, aki 2020-ban Bács-Kiskun Megye Sportjáért díj elismerést is megkapta.
Országos szinten egyedülálló módon mondhatjuk el magunkról, hogy szervezetünkben 6 MESTERÍJÁSZ részvételével, képzésével büszkélkedhetünk.
Korunk legnépszerűbb többszörös világrekorder és világbajnok történelmi távlövő íjásza, Mónus József már egyesületük színeiben szerezte meg legújabb világrekordjait.
A jövőre vonatkozó elképzeléseiket illetően Hunyi Tamás elmondta: – Terveink között szerepel egy rangos nemzetközi megmérettetés (Európa, illetve Világbajnokság) szervezése városunkban, Kunszentmiklóson. Részletesen kidolgoztunk egy Közép-Európai összefogásra építő kétnapos íjászversenyt, mely Báthori-Jagelló Kupa néven szeretnénk életre kelteni lengyel íjászbarátainkkal közösen.
Részletes és évek óta kipróbált versenyünk a Magyar Hagyományos Íjász Tábla (MHIT) melynek alapjait Posta Pál (megbízott Képes Krónika kutató) dolgozta ki, a Képes Krónika szimbólumrendszerét átültetve a jeles történelmi események alapján egy íjászversenybe.
Többszörös világbajnok tagjaink, valamint sportág specifikus képesítéssel rendelkező íjászedzőnk és íjászoktatónk koncentrált edzést tartanak. Sportsikereinkhez jelentős mértékben hozzájárult, hogy évről évre technikai fejlesztéseket hajtottunk végre, ennek köszönhetően az íjászat bárki számára hozzáférhetővé vált. Lendületesen törekszünk az íjászat népszerűsítésére bemutatók, óvodai, iskolai, gyermeknapi íjásztatások megrendezésével. Hagyományaink közé tartozik saját rendezésben éves szinten több nagy verseny rendezése Kunszentmiklóson, az Új Vásártéren, illetve a városi sportcsarnokban.

Cimkék: Kunszentmiklós